mozilla

Post eveniment: Mozilla Meetup- Firefox 9 Preview

Articol scris de
Ioana Chiorean

Primul eveniment organizat de Reprezentanții Mozilla din Cluj Napoca a fost organizat pe 7 decembrie, sub forma unei întâlniri care a reunit studenți și angajați din diferite domenii interesați de tehnologiile comunității Mozilla. Scopul principal al acestui eveniment a fost să prezentăm Comunitatea Mozilla din România și să atragem noi contributori. De asemenea, au fost prezentate noile caracteristici ale versiunii 9 de Firefox atât pentru calculatoare personale cât și pentru telefoane mobile și tablete.

Ioana Chiorean a vorbit despre nivelul actual de implicare din țara noastră în proiectul Mozilla și despre organizarea acestei comunități locale. Comunitate românească s-a înființat în urmă cu 5 ani, în jurul echipei de localizare a navigatorului Firefox condusă de Alexandru Szasz. Apoi comunitatea s-a extins în principalele centre universitare precum București (prin evenimente de lansare Firefox 3.5 și de aniversare a 5 ani de Firefox, prin traduceri și prin concursul de extensii pentru Firefox), Cluj (prin contribuții cu teme și aprobări de teme la proiectul Personas și prin evenimentul de lansare a Firefox 4), Iași (prin evenimentul Design Jam, inițiativa Student Outreach și programare) și Timișoara (prin localizare și programare). Scopul comunității îl constituie promovarea tehnologiilor libere Mozilla în România, în primul rând prin traducerea programelor Firefox și Thunderbird. În fiecare miercuri seara de la ora 20:00 are loc întâlnirea săptămânală pe canalul #Romania din rețeaua irc.mozilla.org. Subiectele discutate la aceste ședințe pot fi citite pe pagina de wiki. Comunitatea din România acoperă aprope toate canalele de socializare: Twitter,   Facebook, Google+ , Identi.ca, Diaspora, LinkedIn și Comunități pe LinkedIn.

Alex Lakatos a vorbit despre Comunitatea Mozilla în general și despre modurile în care se poate contribui, incluzând exemple din fiecare domeniu. Pentru a afla domeniile în care puteți contribui și voi, accesați http://mozilla.ro/contribuie. Prezentarea poate fi citită și descărcată de aici.

Vlad Maniac a făcut un rezumat al celor mai importante funcționalități incluse în Firefox pentru calculatoarele personale de la versiunea 4 încoace. Printre cele menționate din Firefox 5 și 6 au fost animațiile CSS și uneltele Web Console și Scratchpad. Versiunea 7 a introdus Telemetry, Azure Direct pentru HTML5 <canvas> și randarea rapidă a fonturilor. Cele mai mari realizări în Firefox 7 au fost, însă, scăderea consumului de memorie și creșterea vitezei de lucru. Au urmat actualizări ale managerului de extensii și actualizări silențioase pentru versiunea 8. Proaspătul lansat Firefox 9 are încorporat Code Editor (în Scratchpad), Highlighter și Inspector. Prezentarea poate fi citită și descărcată de aici.

Carla Nădăștean a prezentat versiunea mobilă a îndrăgitului navigator. În momentul de față există trei mari versiuni de Firefox Mobile: Firefox XUL, Firefox Native și Firefox pentru tablete. Ultima versiune are interfața XUL cu o grafică mai bună pentru tablete, mai mult spațiu pentru conținut și optimizări în funcție de modul de lucru: portret sau peisaj. Mai nou are un meniu de acces rapid, access la cameră din navigator, navigare pe ecran complet și peste 160 de extensii. Pe lângă aceste două versiuni bazate pe XUL, Firefox are și o variantă grafică bazată pe Native Android, scrisă în Java. Aceasta va fi lansată în Firefox 11 (actualmente se regăsește doar în canalul Aurora). Firefox Native va fi mai rapid, va consuma mai puțină memorie și se va integra în sistemul Android mai bine. Prezentarea poate fi
citită și descărcată de aici.

Seara a continuat cu testarea variantelor de Firefox de către cei 35 de participanți.

 

 

 

Ți-a plăcut? Partajează acest articol

Momentan nu sunt comentarii

android ceata Comunitate concurs contribuie Contribuții download Evenimente Firefox Firefox OS html5 lansare Lansări Mozilla Mozilla România Personas Review Testday Thunderbird Știri