mozilla

Anunțul Mozilla privind Firefox OS și Connected Devices

Articol scris de
Jobava

Azi am împărtășit un număr de decizii asociate Firefox OS, împreună cu schimbări pentru Marketplace, foxfooding și procesul de inovare a produselor. Mai jos este e-mailul complet care a fost trimis.

În mod evident, aceste decizii sunt substanțiale și știm că vor fi multe întrebări. Personalul Mozilla va monitoriza acest canal cu atenție în următoarele 48 de ore pentru a vă răspunde întrebărilor și preocupărilor cât mai rapid posibil.

Pentru mai multe informații mai puteți vizita următoarele pagini wiki:

https://wiki.mozilla.org/Marketplace

https://wiki.mozilla.org/Connected_Devices/Participation2


Dragi mozillieni,

Scopul acestui e-mail este acela de a vă împărtăși urmarea celor anunțate de Ari Jaaksi, SVP Mozilla pentru Connected Devices (dispozitive conectate) la începutul lui decembrie– o intenție de pivotare de la „Firefox OS” la „Connected Devices” și pentru a ne concentra pe explorarea inovațiilor în spațiul IoT (Internet of Things – Internetul Lucrurilor). Împărtășim acestea din partea lui Ari și a grupului de conducere Connected Devices.

În special, există câteva decizii pe care vrem să le împărtășim despre ce se va întâmpla în continuare. Vom detalia mai jos, dar să începem prin a fi foarte clari și direcți despre 4 decizii care au fost luate:

  1. Vom înceta dezvoltarea Firefox OS pentru smartphone-uri după lansarea versiunii 2.6.
  2. Începând cu 29 martie 2016, Marketplace nu va mai accepta propuneri de aplicații pentru Android, desktop și tabletă, vom elimina toate aplicațiile care nu suportă Firefox OS. Aplicațiile Firefox OS vor mai fi acceptate până în 2017 (nu avem încă o dată până la care nu vom mai accepta aceste aplicații).
  3. Echipa Connected Devices a testat un nou proces de inovare a produselor cu personalul angajat, 3 produse au trecut de prima „etapă” și multe altele sunt în desfășurare. Abordarea noastră în viitor este aceea de a avea mai multe inovații diferite de produse în dezvoltare și sperăm să deschidem un proces formal pentru participarea non-angajaților din prima parte a anului.
  4. Programul foxfooding va continua și se va concentra pe aceste noi inovații pe produse (mai degrabă decât îmbunătățirea experienței pentru smartphone-uri). Ne așteptăm ca dispozitivele Sony Z3C să fie de folos în această abordare, dar ne așteptăm ca până la sfârșitul lunii martie să detaliem mai precis acest program.

În mod evident, aceste decizii sunt substanțiale. Motivul principal pentru care le luăm este ca să ne asigurăm de faptul că ne concentrăm energiile și resursele în aducerea puterii webului pentru IoT. Și să ne amintim de ce facem asta: pășim într-un spațiu captivant dar fragmentat pentru a ne asigura că utilizatorii au drept de alegere prin soluții interoperabile și deschise și pentru a pleda pentru confidențialitatea datelor și securitate.

Sunt câteva oportunități captivante pentru dumneavoastră pentru a modela următoarea fază a proiectului prin participare — am început să detaliem câteva dintre acestea mai jos și vă vom trimite mai multe detalii în zilele următoare.

Este posibil să aveți întrebări sau gânduri pe care doriți să le împărtășiți după ce ați terminat de citit. Pentru aceasta, deschidem conversația chiar aici pe Discourse și vom avea ore de discuții deschise în zilele următoare. Vă rugăm să participați.

Iar acum, mai multe detalii…

Vom înceta dezvoltarea Firefox OS pentru smartphone-uri după lansarea versiunii 2.6

Prin munca a sute de contribuitori am făcut un efort extraordinar și am creat o platformă impresionantă din Firefox OS. Totuși, după cum am anunțat în decembrie, circumstanțele sistemelor de operare și a ecosistemelor de aplicații multiple existente pe piață ne-au pus în postura de a recupera mereu un decalaj și nu au fost condiții pentru ca Mozilla să câștige în bătălia smartphone-urilor. Ne-am decis ca pentru a putea câștiga în noua strategie Connected Devices că trebuie să ne concentrăm eforturilor pe prototiparea viitorului și explorarea modului în care putem avea cel mai mare impact în IoT.

De aceea, anunțăm planul nostru de a sfârși suportul pentru smartphone-uri după lansarea versiunii Firefox OS 2.6. Aceasta înseamnă că Firefox OS pentru smartphone-uri nu va mai avea implicare din partea angajaților Mozilla după luna mai.

Vom continua să evaluăm stiva tehnologică pentru a vedea cum se potrivesc cu noile proiecte ce reies în urma procesului de inovare (delineat mai jos). Desigur, Boot to Gecko (b2g) a fost întotdeauna și va rămâne un sistem de operare în sursă deschisă deschis contribuțiilor.

Încheiem această secțiune cu sincere mulțumiri tuturor care au contribuit din inimă pentru Firefox OS pentru smartphone-uri. Am adăugat mai bine de 30 de WebAPI-uri și am dovedit că webul este suficient de flexibil pentru a suporta produse de la smartphone-uri la televizoare. Am învățat foarte multe despre cum să fim parteneri cu alte organizații și cum să dezvoltăm produse conforme cu valorile noastre într-o piață hipercompetitivă. Toate acestea sunt un foarte bun punct de pornire pentru continuarea în faza următoare a Connected Devices.

Schimbări pentru Marketplace

Începând cu 29 martie 2016, Marketplace nu va mai accepta aplicații pentru Android, desktop și tabletă și va elimina toate aplicațiile care nu suportă Firefox OS. Vom continua să acceptăm aplicații pentru Firefox OS până în 2017 (nu avem încă o data de la care nu vom mai accepta nici aceste aplicații). Aplicațiile care merg momentan pentru desktop și android nu vor mai funcționa pe aceste platforme deoarece Web Runtime (WebRT) va fi eliminat și nu va mai putea instala și lansa aplicații. Vom continua să permitem aplicații și actualizări pentru aplicații libere pentru telefoane Firefox OS și vor fi milioane de utilizatori existenți pe care îi vom susține în continuare. Pentru mai multe informații despre viitorul Marketplace vizitați acest link.

Procesul de inovație pentru produse

Pe durata lunii trecute, echipa Connected Devices a testat un nou proces de inovație pentru produse cu ajutorul angajaților pentru a identifica programele pentru produse IoT pentru 2016.

Acest proces ne împinge să ne gândim despre idei aflate la stadiul incipient ca și cum ar fi proiecte de startup-uri tehnologice în care echipe pledează pentru ideile lor și în care să demonstreze propuneri de valoare pentru consumatori în cadrul tuturor punctelor de evaluare („porți”) din ciclul de dezvoltare. Aceasta va fi abordarea echipei de acum înainte.

Începând de azi, avem 3 proiecte care au trecut de prima poartă, inclusiv SmartTV, și mai sunt un număr de aproximativ 12 proiecte ce așteaptă o evaluare. Puteți afla mai multe despre proiectul de inovație pentru produse aici.

Sperăm să deschidem acest proces formal de inovație pentru participarea contribuitorilor neangajați în prima parte a anului. Partea dificilă constă în modalitatea de abordare a proiectelor conduse de voluntari care nu trec de porți în procesul de dezvoltare și care trebuie dezangajate rapid. Dacă sunteți interesați în conceperea acestui proces de inovație pentru participarea voluntarilor, vă rugăm să ne contactați.

Programul foxfooding va continua și se va concentra pe inovațiile produselor noi

Desantul nostru în spațiul Connected Devices va avea nevoie de un puternic sprijin din partea comunității pentru a avea succes, iar aceasta înseamnă hacking și testare pentru produsele inovatoare ce vor rezulta din noile procese.

Aceasta înseamnă că programul de foxfooding se va extinde pentru a captiva membrii comunității devreme și des cu noile concepte de produse. Ne așteptăm ca dispozitivele Sony Z3C din programul de foxfooding existent să fie de folos în acest demers (deoarece conțin deja senzorii necesari pentru spațiul IoT). Ne așteptăm să stabilim coordonatele acestui program până la sfârșitul lunii martie.

Începeți să construiți viitorul de acum!

Posibilitățile, libertatea și potențialul spațiului dispozitivelor conectate îl fac deosebit de captivant. Dorim să permitem unui număr cât mai mare de oameni să se implice! Programul de participare complet se află în faza de concepție și va fi dezvăluit în lunile următoare.

Între timp va fi inițiat un fond de inovații condus de voluntari inițiat de consiliul Mozilla Reps. Acest fond este un experiment pentru următoarele trei luni și va oferi un proces ușor și eficient pentru a oferi fonduri pentru proiecte mici care au scopul de a experimenta și prototipa cu idei inovative din spațiul dispozitivelor conectate. Puteți citi mai multe despre aceasta aici.

Întreaga conducere a programului Connected Devices apreciază în mod deosebit ceea ce ați construit și realizat împreună și pentru aceasta vă oferim cele mai calde mulțumiri. Suntem foarte entuziasmați despre ce vom crea împreună în viitor.

Am compilat o serie de informații despre cum vă puteți implica în Connected Devices aici.

Vă rugăm să împărtășiți aici toate întrebările, preocupările cu noi pe Discourse, unde vom posta des și vă vom răspunde la întrebări. Mai puteți adresa întrebări direct pe e-mail lui John, George, Lucy sau Brian.

Privind înainte,

John Bernard. Director, Colaborare, Connected Devices

George Roter. Șef pe departamentul contribuitori de bază, Participare


Postarea originală este în limba engleză și a fost tradusă pentru mozilla.ro. Puteți adresa întrebări sau comentarii direct la sursă, sau aici în limba română.

Ți-a plăcut? Partajează acest articol

Momentan nu sunt comentarii

android ceata Comunitate concurs contribuie Contribuții download Evenimente Firefox Firefox OS html5 lansare Lansări Mozilla Mozilla România Personas Review Testday Thunderbird Știri