mozilla

Despre noi

Salutare vizitatorule. Îți mulțumim pentru interesul acordat față de tot ceea ce reprezintă Mozilla și tehnologiile sale. În cadrul acestei pagini dorim să îți conturăm evoluția organizației non-profit Mozilla, entitate care ne oferă cele mai bune produse cu sursă liberă la ora actuală, apariția navigatorului Firefox și respectiv misiunea comunității românești Mozilla.

1998… mai precis 23 februarie 1998… o zi ca oricare alta pentru mulți dintre noi, o zi în care fiecare ne pregăteam să începem rutina zilnică, nimic ieșit din comun nu-i așa? Dar totuși această banală zi avea să marcheze începutul unui fenomen global ce avea să depășească ca mărime orice companie fie ea națională sau internațională, apariția Proiectului Mozilla. Apariția acestui proiect avea la bază codul sursă al navigatorului Netscape, cod care fusese pus la dispoziție tuturor programatorilor, contribuitorilor și idealiștilor sub o licență liberă.

Existența codului sursă al Netscape sub licență liberă și munca continuă a permis tuturor celor implicați, conceperea primei versiuni a navigatorului Mozilla Firefox în anul 2002, într-o perioadă dominată de navigatorul Internet Explorer. Chiar și așa navigatorul Firefox avea să atragă atenția în mediul virtual astfel că în anul 2004 acesta fusese descărcat de peste 100 de milioane de utilizatori. În zilele noastre Mozilla Firefox a devenit un instrument puternic care ne oferă acces la Internet dar în același timp ne transformă indirect și în contribuitori ai proiectului. Progresele înregistrate prin dezvoltarea versiunilor următoare sunt cunoscute și mai ales recunoscute de toți cei implicați în conceperea navigatorului de Internet, o dovadă în acest sens fiind depășirea limitei de 1 miliard de descărcări în anul 2009.

Un punct important în evoluția proiectului a fost apariția în anul 2003 a Fundației non-profit Mozilla. Fundația va crea mediul propice pentru dezvoltarea de programe libere precum Firefox sau Thunderbird, unelte pentru programatori și mediul propice pentru nașterea proiectelor precum SeaMonkey. Astfel că promovarea deschiderii, inovația și oportunitatea de implicare vor fi cunoscute sub o formulă simplă dar consacrată: Misiunea Mozilla. Misiunea Mozilla avea să fie întărită de manifestul Fundației care avea în prim plan implicarea tuturor celor care doresc să o facă, fără a ține cont de cunoștințele viitorului contribuitor, având drept scop îmbunătățirea mediului virtual. Noi credem că Internetul, cea mai semnificativă evoluție socială și tehnologică a timpului nostru, este o resursă publică care trebuie îmbunătățită și protejată. Acest manifest este de asemenea reperul după care Mozilla România își desfășoară activitatea prin respectarea celor 10 principii. Pentru a menține un echilibru între contribuitorii voluntari și cei angajați, Fundația Mozilla a introdus principiul meritocrației ca și metodă de organizare, astfel că meritele fiecăruia sunt recunoscute în funcție de abilitățile pe care le au. Funcționarea perfectă a mecanismelor interne ale Fundației Mozilla continuă să ofere și azi o șansă de afirmare tuturor celor care doresc să îmbunătățească felul cum ne bucurăm de mediul digital.

Primele tentative ale comunității românești de implicare în promovarea produselor Mozilla au apărut încă din anul 2003. S-a încercat localizarea Firefox 2 însă nu s-a reușit până la lansarea oficială a acestuia, având doar un pachet de limbă pentru această variantă. A fost lansată și lista de discuții pe Google în anul 2006. Prima versiune oficială în limba română a unui produs Mozilla a fost Firefox 3, în iunie 2008. Dacă Netscape intra în paginile istoriei ca elementul de bază al navigatorului Firefox, 10 ani mai târziu, o nouă pagină avea să fie începută. În luna iunie a anului 2008 apărea saitul Mozilla.ro și o dată cu saitul se înființa Comunitatea românească Mozilla. Membrii fondatori ai comunității fiind: Irina Sandu, Alexandru Szasz și Alina Mierluș.
membrii fondatori ai Mozilla România

Anul 2008 avea să fie unul lent pentru comunitate dar o dată cu anii ce vor urma, Mozilla România avea să crească ca număr de membri contribuitori și implicit să acopere mai multe domenii de lucru. Ca și în cazul comunității internaționale, cea românească este ghidată de spiritul deschiderii și inovației urmărind pe cât posibil să ofere publicului șansa de a lua parte la misiunea Mozilla.
Urmând modelul creat de Fundația Mozilla, comunitatea românească are în vedere la rândul ei următoarele scopuri de viitor:
-> promovarea tehnologiilor Mozilla pe plan local
-> colaborarea cu alte asociații care promovează programele libere în România
-> organizarea de evenimente în diferite centre universitare și nu numai.

2010 avea să fie anul în care comunitatea românească Mozilla va fi reprezentată la Mozilla Summit. Prin participare, comunitatea locală s-a alăturat celorlalte existente în munca lor de a crea un Internet mai bun pentru utilizatori. Tot din anul 2010 comunitatea noastră a început să se dezvolte. Pe plan local promovarea tehnologiilor Mozilla a fost făcută prin diferite evenimente organizate de membrii dar și în mediul virtual printr-un interviu acordat în 31 martie 2011, de un membru al comunității noastre lui Cosmin Tătaru, administratorul saitului ”Windows fără limite”.

A urmat apoi lansarea canalului de IRC #romania pentru vorbitorii de limbă română, mutarea saitului într-o nouă locație, creșterea numărului de membrii activi, creșterea numărului de saituri localizate din cadrul grupului Mozilla (SUMO, Add-ons etc.), promovarea comunității și a produselor Mozilla pe rețelele sociale, s-au implementat întâlnirile săptămânale pe IRC și se încearcă dezvoltarea continuă a comunității. De asemenea, cooperarea cu celelalte comunități FLOSS s-a îmbunătățit, mai ales cu: Ceata, Suse Romania, Fedora Romania, Software Liber, OSOM.

Finalizarea traducerilor pentru Mozilla Firefox și Thunderbird sunt cărțile noastre de vizită, dar nu sunt decât o parte din sarcinile pe care comunitatea și le-a asumat de-a lungul timpului. Dacă te simți motivat de dorința de a contribui la dezvoltarea tehnologiilor Mozilla te așteptăm oricând să te alături echipe noastre.

Dacă doriți să ne contactați puteți folosi pagina de contact.

Mozilla România – nu suntem doar noi. Suntem toți cei care au interes pentru lumea produselor libere și a manifestului Mozilla. Dorim să mulțumim aici primei echipe de traducători Mozilla (Iulian Dogariu, Alexandru Szasz, Cristian Secară, Irina Sandu, Alina Mierluș) care au făcut cea mai dificilă parte a muncii. Este mult mai ușor acum să le continuăm munca. Totodată, mulțumim tuturor membrilor de pe lista de discuții pentru că au crea o atmosferă caldă și prietenoasă.

Acest sait este o inițiativă pur românească de a crea o comunitate în jurul produselor Mozilla. Saitul nu are nicio legătură juridică cu fundația Mozilla Foundation sau corporația Mozilla Corporation.

Vă mulțumim! Echipa Mozilla România.

Sigla Netscape este marcă înregistrată Netscape Communications, companie subsidiară AOL.

Partajează această pagină

 1. In centrul atentiei: Comunitatea romaneasca Mozilla | Linux pentru incepatori

  […] de implicare in cadrul organizatiei internationale au existat inca de prin 2003. Faptul ca inceptul a fost greu nu ma mira, in general asa se intampla peste tot atunci cand o noua comunitate se naste si deci […]

 2. #firefox-ro @ Freenode | Floss Blog

  […] suport tehnic creată de Organizația Mozilla ce se numește irc.mozilla.org și desigur promovarea Comunității românești de utilizatori ai produselor Mozilla. VN:F [1.9.20_1166]please wait…Rating: 0.0/10 (0 votes […]

 3. #firefox-ro @ Freenode | Blogul unui internaut

  […] tehnic creată de Organizația Mozilla care se numește irc.mozilla.org și desigur promovarea Comunității românești de utilizatori ai produselor […]

 4. De Dragobete iubește românește Firefox | Blogul unui internaut

  […] Comunitatea Mozilla România Comunitatea Mozilla România a luat ființă în anul 2008 și tot în acel an a apărut și site-ul Web oficial al […]

 5. Concurs Comunitatea Mozilla Romania

  […] arata-ti dragostea fata de Firefox“, este tema concursului care mi-a fost transmisa de Comunitatea Mozilla Romania prin Andreea Popescu., Rugamintii de a publica acest articol, ii dau curs pentru ca mi-a placut […]

 6. Concurs Comunitatea Mozilla Romania

  […] arata-ti dragostea fata de Firefox“, este tema concursului care mi-a fost transmisa de Comunitatea Mozilla Romania prin Andreea Popescu., Rugamintii de a publica acest eveniment, ii dau curs pentru ca mi-a placut […]

android ceata Comunitate concurs contribuie Contribuții download Evenimente Firefox Firefox OS html5 lansare Lansări Mozilla Mozilla România Personas Review Testday Thunderbird Știri