mozilla

Firefox 15 – salt de performanță și stabilitate

Articol scris de
Gabriel Ivanica

Grație ciclului de dezvoltare cu lansări rapide urmat de Mozilla, o dată la 6 săptămâni ne putem bucura de o nouă versiune a navigatorului Firefox. Cum era de așteptat, pe 28 august, Mozilla a lansat oficial Firefox 15, aducând încă o dată plusuri de performanță, stabilitate, dar și de suport pentru ultimele tehnologii.

Firefox 15 aduce schimbări importante de performanță și stabilitate.

Minimizarea consumului excesiv de memorie datorat utilizării multor extensii

Puțină lume cunoaște faptul că multe din extensiile Firefox, ce îmbunătățesc substanțial experiența navigării pe Internet, reprezintă principala cauză a consumului excesiv de memorie. Ca orice program de calculator, multe extensii pot avea mici scăpări de programare ce conduc la menținerea memoriei ocupată în permanență pentru fiecare pagină vizitată chiar și după ce am părăsit-o sau am închis-o.

Firefox 15 a fost îmbunătățit pentru a recunoaște aceste probleme și a le rezolva. Nu uitați că multe extensii de Firefox, chiar și dintre cele mai populare (AdBlock Plus, Firebug etc.), pot provoca un consum ridicat de memorie.

Următorul exemplu vă poate oferi o idee despre importanța acestei actualizări pentru navigarea zilnică.

Resident Memory Consumption (MB) on MemBench of Firefox 14 & 15 with SiteAdvisor 3.4.1 add-on

Suport pentru protocolul SPDY, versiunea 3

Implementarea protocolului SPDY (engl. speedy) în Firefox implică o reducere a timpului de încărcare a paginilor pentru serverele ce oferă suport pentru acest protocol (serverele NGINX și Apache, saitul WordPress.com, Google, Facebook, Twitter și multe altele). Google a publicat acest protocol de rețea ca standard deschis și a fost anunțat de IETF că va fi luat în considerare pentru următoarea versiune de HTTP.

Suport pentru compresia texturilor în aplicații ce utilizează WebGL

Programatorii de la Mozilla pun la dispoziție o demonstrație ce ilustrează capabilitatea navigatorului în aplicațiile 3D.

Eficientizarea motorului de JavaScript de randare a animaților în HTML5 cu CSS3

Animațiile CSS3 cât și cele JavaScript vor rula mult mai eficient și fluent pe noua versiune a navigatorului.

Actualizări silențioase (Silent Update)

Începând cu versiunea 15, în mod implicit actualizările de Firefox se vor descărca automat, iar procesul de actualizare se va realiza fără a cere aprobarea utilizatorului și fără afișarea ferestrei de actualizări. Bineînțeles, utilizatorul poate să dezactiveze această funcționalitate, accesând meniul Editare – Preferințe – Avansat – Actualizare.

Unelte pentru dezvoltatori

Nici dezvoltatorii nu au fost uitați, Firefox 15 venind cu noi facilități importante:

 • Un depanator de JavaScript puternic
 • Vizualizarea straturilor (Layout View) pentru elementele din DOM – adăugat la Inspector

 • Vizualizarea aspectului receptiv ( Responsive Design View ) – permite redimensionarea rapidă a paginii afișate, utilă pentru testarea sitului pentru versiunea mobilă.

 • Suport pentru proprietatea de CSS3 word-break care decide dacă cuvintele sunt despărțite pe două linii la final de linie sau nu.

Noi implementări din standardul HTML5

Printre noile tehnologii de HTML5 implementate în Firefox 15 se numără:

 • Suport pentru atributul played în cadrul etichetelor de HTML <audio> și <video>
 • Suport pentru atributul media pentru cadrul etichetei <source> (rom. sursă)
 • Suport nativ pentru codecul de compresie audio Opus

Puteți descărca noua versiune de Firefox de pe saitul oficial al proiectului proiectului Mozilla (mai multe variante sunt în depozitul de FTP) sau puteți să faceți actualizarea direct din navigator, accesând Ajutor – Despre Firefox.

Ți-a plăcut? Partajează acest articol

 1. iMadalin

  cum activez depanator-ul de JavaScript?

 2. iMadalin

  Am gasit, scuzati de comentariu, CTRL+SHIFT+S 🙂 (eram obisnuit doar cu Firebug)

 3. Creation

  Ne bucurăm că ai reușit să afli cum se activează depanator-ul de JavaScript și de asemenea îți mulțumim că ai oferit și altora soluția.

android ceata Comunitate concurs contribuie Contribuții download Evenimente Firefox Firefox OS html5 lansare Lansări Mozilla Mozilla România Personas Review Testday Thunderbird Știri