mozilla

Lansarea și premiera lui Popcorn

Articol scris de
Cristian Silaghi

Astăzi este o zi mare pentru Mozilla și pentru videoclipurile de pe internet. Popcorn, noul set de instrumente (toolkit) media pentru HTML5 realizat de Mozilla, tocmai și-a făcut apariția pe internet, prin versiunea 1.0. Popocorn s-a lansat concomitent cu cel mai mare proiect al Consiliului Național pentru Film din Canada, o premieră mondială denumită „Al milionulea turn(One Millionth Tower), un documentar unic web bazat pe Popcorn, premieră ce are loc în acest sfârșit de săptămână la Festivalul Mozilla din Londra și online pe Wired.com.

Popcorn le permite realizatorilor de filme să sporească interactivitatea din jurul filmelor lor, să exploateze la maxim internetul pentru a-și extinde creațiile proprii în moduri noi. Popcorn folosește Javascript pentru a aduce laolaltă media socială în timp real, fluxurile de noutăți, vizualizările de date și alte conținuturi direct în zona videoclipurilor online, ducând internetul într-o stare de acțiune în timp real. Rezultatul este o nouă modalitate cinematografică care funcționează mai mult ca internetul în sine: interactiv, social și bogat în conținutul în timp real și posibilitățile de viitor ce țin de industria de filme.

Directorul Kat Cizek a folosit Popcorn și alte unelte HTML5 cum ar fi WebGL pentru a crea documentarul „Al milionulea turn”. „Al milionulea turn” aduce locuitori dintr-un complex de apartamente dărâmat din Toronto, împreună cu arhitecți și designeri, aceștia imaginându-și cum să dea din nou viață propriilor case și cartierului împreună. Filmul folosește atunci magia de animatori, dezvoltatori web și Popcorn pentru a aduce aceste idei la viață, toate printr-un peisaj tridimensional, multistratificat care rulează direct în navigatorul web.

Popcorn a făcut posibil pentru realizatorii de filme să controleze un mediu 3D în WebGL, iar apoi să-l mărească cu informații în timp real extrase de pe Wikipedia, Yahoo! Weather, Flickr și Google Maps. Rezultatul este o experiență unică de vizionare personalizată în navigatorul web de fiecare privitor. Când ninge în Toronto, de exemplu, începe să ningă și în lumea virtuală „Al milionulea turn”.

Programatorii, realizatorii de filme și jurnaliștii pot afla mai multe despre Popcorn în acest sfârșit de săptămână al Festivalului Mozilla. Faceți un tur sau implicați-vă aici: http://mozillapopcorn.org/

Ți-a plăcut? Partajează acest articol

  1. Mozilla anunță Firefox Flicks – - Mozilla RomâniaMozilla România

    […] mai bună utilizare a noilor tehnologii deschise (spre exemplu: Popcorn.js, HTML5 […]

android ceata Comunitate concurs contribuie Contribuții download Evenimente Firefox Firefox OS html5 lansare Lansări Mozilla Mozilla România Personas Review Testday Thunderbird Știri