mozilla

Mozilla Firefox 20

Articol scris de
Malea Raul Nicolae

firefox 20Mozilla Firefox a ajuns la versiunea cu numărul 20 fiind implementate o serie de noi opţiuni pentru utilizatori, dezvoltatori precum și îmbunătăţiri de stabilitate și securitate.

Cea mai importantă noutate este noul panou pentru controlul fișierelor descărcate. Acest panou oferă un buton amplasat în dreapta câmpului pentru căutare din bara de navigare, acesta afișând o bară a progresului descărcării pentru fișierele descărcate, timpul estimativ rămas precum și cele mai recente fișiere. Acesta oferă și acces direct la panoul Descărcări, integrat alături de Istoric, Etichete și Semne de carte în cadrul ferestrei Colecție, care permite managementul tuturor fișierelor descărcate, copierea adresei URL a fișierului sau deschiderea paginii de origine.

Cea de-a doua opţiune majoră este posibilitatea de deschidere separată a uneia sau mai multor ferestre pentru navigare fără urme (privată) fără a ieși din sesiunea activă.

Panoul Unelte dezvoltatori a primit și el o actualizare a interfeţei, acesta structurând mai bine categoriile de instrumente oferite și putând fi detașat de fereastra originară şi amplasat într-o altă fereastră.

Pe lista îmbunătăţirilor aduse se mai regăsesc izolarea superioară a modulelor cu probleme, Firefox avertizând utilizatorul despre blocarea acestora în câteva secunde şi permiţând închiderea lor fără a afecta stabilitatea întregului navigator precum și opţiunea de avertizare a schimbării motorului de căutare implicit.

Mai regăsim în această versiune disponibilitatea getUserMedia pentru dezvoltatori (ceea ce le permite să creeze aplicații ce pot utiliza camera și microfonul utilizatorului) și o experienţă de utilizare îmbunătățită.

De asemenea, Firefox pentru Android a primit și el o actualizare ce include îmbunătățiri similare. Versiunea pentru Android a Firefox vă permite acum să adăugați scurtături la saiturile favorite pe ecranul principal al dispozitivului, existând și suport pentru aparatele ARMv6 (deci și smartphone-urile mai vechi se pot bucura de noul Firefox). Alte modificări aduse Firefox pentru Android le găsiți aici.

Lista completă cu modificările aduse poate fi consultată în cadrul notelor de lansare.

Actualizarea poate fi făcută prin intermediul meniului Ajutor, secțiunea Despre Firefox. Puteți obține noua versiune și de pe pagina noastră Descarcă.

Firefox pentru Android poate fi descărcat de pe Google Play.

Ți-a plăcut? Partajează acest articol

 1. Ursan Marius Bogdan

  Actualizarile pentru Mozilla Firefox si Mozilla Thunderbird au ajuns si in openSUSE 🙂

 2. Raul Malea

  Da, așa este. Deși eu folosesc și Nightly și sunt la curent mai repede cu noile funcționalități. 🙂

 3. an

  eu am internet explorer si as vrea sa-mi instalez mozila firefox dar nu stiu cum. ma puteti ajuta?

 4. Raul Malea

  Detalii aici: http://mozilla.ro/descarca/ și aici https://support.mozilla.org/ro/kb/instalarea-firefox-windows .

 5. Mihai N.

  Buna ziua, Ce setari trebuie sa efectuez (si unde ?) ca :
  1) la deschiderea programului Mozilla Firefox 20, sa NU se mai incarce (simultan) pagina „Fila noua” (care prezinta noutatile browserului, faptul ca-i actualizat, etc. ?)
  2) la incarcarea paginii presetate de mine (ex. : http://www.google.ro/ig sau http://www.google.ro/ig?hl=ro) sa se MENTINA aspectul paginii asa cum o configurase-m anterior ? (nu sa-mi apara din nou optiunile de inceput / propunerile de configurare : „Creaţi-vă propria pagină de pornire în mai puţin de 30 de secunde”)
  Cu multumiri,

 6. Raul Malea

  La pct. 2 este necesar să fiți autentificat în contul dumneavoastră de la Google (bifați să vă rețină parola și să vă memoreze contul pe calculator).
  La pct. 1 nu înțeleg ce anume doriți. După instalarea Firefox dacă închideți acea filă la repornire va fi afișată pagina principală setată de dvs. Dacă nu, schimbați-o din Opțiuni, fila General.

android ceata Comunitate concurs contribuie Contribuții download Evenimente Firefox Firefox OS html5 lansare Lansări Mozilla Mozilla România Personas Review Testday Thunderbird Știri