mozilla

Mozilla luptă împotriva practicării cenzurii

Articol scris de
Cristian Silaghi

Ca urmare a două legi propuse de guvernanții americani, se dorește cenzurarea conținutului pe internet. Mozilla participă la o campanie prin care face apel la toți internauții din Statele Unite pentru a lua legătura cu reprezentații Congresului și pentru a le cere să nu cenzureze internetul. Mozilla se alătură altor mari companii de internet, grupurilor de interes public și cetățenilor pentru a se împotrivi legii destul de „elegantă” numită The Stop Online Piracy Act (SOPA sau „Actul Opririi Pirateriei Online”). Cealaltă lege propusă poartă denumirea de Protect IP și se referă la blocarea conținutului piratat de pe motoarele de căutare.

Legea a fost propusă în Camera Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii și înaintată Congresului american de către grupurile din industria filmului și cea muzicală. Astfel că în data de 16 noiembrie a fost cenzurată sigla Mozilla de pe mai multe din saiturile acesteia, ca parte din „Ziua cenzurii americane” (American Censorship Day). Mozilla, împreună cu AOL, eBay, Facebook, Google, LinkedIn, Twitter, Yahoo! și Zynga, a trimis o scrisoare comună destinată liderilor Congresului în care se cere abandonarea proiectului de lege.

Cu alte cuvinte, dacă legea va fi adoptată, guvernul american și marile corporații vor putea închide într-un mod extrem de simplu saiturile pe care le consideră că ar încălca drepturile de autor. Astfel că dacă există materiale protejate de drepturi de autor, saiturile care găzduiesc asemenea materiale vor putea fi cenzurate, iar în cazul în care saiturile nu sunt stabilite în America, accesul către aceste saituri va putea fi blocat.

Giganții din industria filmului și cea a muzicii susțin intens acest proiect prin care saiturile care promovează conținut piratat sau intermediază vânzarea de astfel de conținut pot fi închise. Nici măcar motoarele de căutare nu scapă de noua lege! Motoarele de căutare vor fi obligate să nu mai indexeze pagini web care conțin conținut piratat. Iar un alt lucru îngrijorător este faptul că legea, dacă va fi „strâmbă”, va lăsa loc de tot felul de interpretări. Astfel că există posibilitate ca multe saituri cu comportament corect să aibă de suferit din asta.

Ți-a plăcut? Partajează acest articol

Momentan nu sunt comentarii

android ceata Comunitate concurs contribuie Contribuții download Evenimente Firefox Firefox OS html5 lansare Lansări Mozilla Mozilla România Personas Review Testday Thunderbird Știri