mozilla

Mozilla România și anul 2009

Articol scris de
Malea Raul Nicolae

Salutare tuturor membrilor comunității Mozilla România!
În primul rând aș dori să vă urez La Mulți Ani! În continuare o să vorbesc puțin despre ceea ce s-a întâmplat în 2008 iar apoi o să încerc să subliniez câteva dintre planurile pentru 2009.

În iunie 2008, după cum bine știți am reușit să lansăm saitul Mozilla.ro și practic să începem să creăm o comunitate românească în jurul proiectului Mozilla. România, în momentul de față are un procentaj destul de bun în ceea ce privește utilizarea navigatorului Firefox – 32,00%, ceea ce ne dă speranțe pentru a continua activitatea începută. În decembrie 2008 am organizat (după cum am anunțat și pe blog) primul eveniment oficial Mozilla în România dedicat în principal mediului academic.

De fapt, a fost un lanț de evenimente, pe care o să le enumăr în continuare:
– prezentarea președintelui Mozilla Europe, Tristan Nitot, în cadrul conferinței NetCamp. Participarea lui Tristan la acest eveniment a fost organizată în totalitate de colega noastră Irina Sandu.
– întâlnirea dintre comunitatea Mozilla.ro și Tristan Nitot pentru a discuta despre activitatea comunității și despre tehnologiile Mozilla și ceea ce se pregătește pe viitor. Sperăm ca la viitoare întâlnire să ajungă și Alex sau cine știe, poate viitorul eveniment va fi chiar la Timișoara.
– un set de prezentări despre Proiectul Mozilla susținute de mine și Toni Hermoso Pulido (coordonatorul proiectului Mozilla în limba catalană), în trei centre educaționale din țară: Liceul Teoretic Nichita Stănescu din Ploiești, Universitatea Politehnica din București și Facultatea de Informatică din Iași.

Evenimentele au fost un real succes, însumând mai mult de 350 de participanți:
– 250 de participanți la NetCamp
– 130 de participanți la prezentările din licee și facultăți.

Nu în ultimul rând aș dori să mulțumesc colaboratorilor pentru ajutorul acordat: Asociația Ceata, ROSEdu, Facultății de Automatică și Calculatoare din București, Facultății de Informatică din Iași și Liceului Nichita Stănescu din Ploiești. Puteți citi despre eveniment și pe Blogul European Community.

Ce intenționăm să facem pe viitor:
– să organizăm astfel de evenimente și în celelalte centre universitare importante din România (Timișoara, Cluj, Sibiu, Constanța, Craiova).
– să formăm o echipă de programatori web cu experiență care să poată ține prezentări despre tehnologiile Mozilla în toată țara;
– să începem o colaborare cu asociații care promovează programele libere și standardele deschise, pentru a ne ajuta la organizarea a noi evenimente;
– să lansăm diverse concursuri cu premii pentru contribuitori (traduceri, marketing, etc.);
– să găsim o mascotă pentru Mozilla.ro;
– în viitorul apropiat, să facem câteva schimbări la actualul sait.
Oricine este interesat să ne ajute, ne poate contacta prin intermediul formularului de contact.

Ți-a plăcut? Partajează acest articol

Momentan nu sunt comentarii

android ceata Comunitate concurs contribuie Contribuții download Evenimente Firefox Firefox OS html5 lansare Lansări Mozilla Mozilla România Personas Review Testday Thunderbird Știri