mozilla

Primul meu FOSDEM cu Mozilla

Articol scris de
Valentin Gosu

La începutul lui februarie am avut onoarea de a fi voluntar pentru Mozilla la ediția de anul acesta a evenimentului FOSDEM.

Cele mai interesante lucruri la standul Mozilla au fost telefoanele cu Firefox OS. Participanții le văzuseră și anul trecut pe vremea când sistemul încă avea probleme și nu te puteai baza pe el. Mă bucur să zic că lucrurile s-au îmbunătățit mult de atunci. Am avut la stand 6-7 telefoane Geeksphone Keon, iar sâmbătă am adăugat setului și un Peak. Acestea aveau versiunea 1.3 a sistemului de operare, deși era încă în variantă beta. Reacția publicului a fost grozavă.

Pot să zic că am discutat cu câteva sute de persoane weekendul respectiv. Cei mai mulți erau interesați de telefoanele cu Firefox OS, iar câteva întrebări au fost repetate constant.

De ce este atât de special?

Toate aplicațiile pe Firefox OS sunt construite cu HTML, CSS și Javascript. Asta înseamnă că aplicațiile scrise pentru Firefox OS conțin codul cel mai portabil pe care îl poți scrie. Va funcționa pe Linux, Windows și Mac, pe Android, iOS și Windows Phone, pe orice dispozitiv cu un navigator ce respectă standardele Web. Nu numai atât, dar în general tehnologiile Web rămân compatibile cu cele din trecut, așa că aplicațiile tale vor funcționa corect foarte mult timp.

Când apare pe piață și de unde pot să îl cumpăr?

Telefoanele cu Firefox OS sunt deja pe piață. Au fost lansate în mai multe țări, și le poți cumpăra și de pe eBay pentru aproximativ 90$.

Care sunt specificațiile telefonului?

Telefoanele pe care le aveam la stand erau Geeksphone Keon. Acestea vin cu un procesor tactat la 1Ghz și 512 MB RAM. Peak are un procesor dual core de 1.2 Ghz și un ecran mai mare.

Pentru celelalte modele, poți găsi specificațiile la adresele următoare: ZTE Open, LG Fireweb, Alcatel One Touch Fire.

Pot să îmi instalez Firefox OS pe propriul telefon?

Depinde de modelul telefonului. De exemplu Samsung Galaxy S2 și Nexus S, împreună cu câteva alte dispozitive pot fi încărcate cu Firefox OS conform instrucțiunilor. Poți încerca și să portezi Firefox OS pentru propriul dispozitiv. Comunitatea are mai multe detalii despre procesul de portare pe XDA.

Cum încep să dezvolt o aplicație?

Îți trebuie doar cunoștințe de bază de JavaScript. Poți incepe să dezvolți folosind simulatorul de Firefox OS (inclus în Firefox – Developer Tools, App Manager). De asemenea, AppMaker este o aplicație grafică cu care poți începe foarte ușor să construiești aplicații pentru Firefox OS.

Desigur, nu toate întrebările au fost la fel ca cele enumerate mai sus. De exemplu, cineva a întrebat: De ce folosim Javascript, dacă nu e Open Source? De fapt, Javascript este un standard deschis. Limbajul a fost inventat de Brendan Eich, director tehnic la Mozilla. Firefox conține o implementare Open Source de JavaScript.

De ce telefoanele au un singur buton?

Pentru că așa au fost proiectate. A fost o decizie de design, una împărtășită și de iPhone și de multe alte telefoane. Dacă nu ești de acord, poți să încarci Firefox OS pe propriul telefon cu Android.

Abia am avut timp să merg pe la alte standuri, și am prins doar două din prezentările din sala Mozilla și prezentarea de final a FOSDEM, dar în cele din urmă a fost un FOSDEM extraordinar.

FOSDEM 2014

Ți-a plăcut? Partajează acest articol

  1. Stefania Ioana Chiorean

    Într-adevăr FOSDEM este cel mai mare și mai important eveniment FOSS din Europa (as zice că a ajuns cel mai important și dincolo de granițele continentului) și mă bucur tare mult că ai participat!
    Ne vedem la FOSDEM 2015 nu?

  2. Ursan Marius Bogdan

    Felicitari pentru articol si experienta impartasita.

    Ca si sugestie, cand mai scrii un articol cauta sa uploadezi poza pe site, cea inserata de tine in articol nu poate fi accesata: „The owner of this website (www.racunalo.com) does not allow hotlinking to that resource (/wp-content/uploads/2014/01/FOSDEM-2014-02.jpg).”

android ceata Comunitate concurs contribuie Contribuții download Evenimente Firefox Firefox OS html5 lansare Lansări Mozilla Mozilla România Personas Review Testday Thunderbird Știri