mozilla

Thunderbird 3 Beta 4 – Note asupra ediției

Articol scris de
Alexandru Szasz

Thunderbird 3 Beta 4 este o ediție preliminară a următoarei versiuni de Thunderbird. Este disponibilă doar pentru a fi testată de către dezvoltatori și de către comunitate.

Această ediție nu este produsul final. Unele funcționalități listate mai jos s-ar putea schimba până la lansarea produsului finit. Ediția preliminară poate avea defecte și poate cauza pierderi de date în profile (date de configurare, preferințe și mesaje descărcate). Vă sugerăm să nu folosiți Thunderbird 3 Beta 4 într-un mediu productiv.

Mai jos este o listă de funcționalități și îmbunătățiri pe care le puteți găsi în Thunderbird 3 Beta 4 probleme cunoscute și întrebări frecvente. Ca întotdeauna apreciem reacțiile voastre prin acest formular sau prin raportarea unui defect în Bugzilla.

Noutățile adăugate de la Thunderbird Beta 3 sunt scrise cursiv. Restul sunt de la Thunderbird 2 încoace.

Ce e nou în Thunderbird 3 Beta 4

Thunderbird 3 Beta 4 e bazat pe platforma Gecko 1.9.1.1 care include o reproiectare a arhitecturii pentru a furniza mai multă performanță, stabilitate, compatibilitate web, sustenabilitate și o simplificare a codului.

Sunt peste 200 de schimbări în această ediție, printre care unele stau la baza unor funcționalități viitoare. Printre schimbările mai importante se numără:

Căutare nouă cu unelte avansate de filtrare

Rezultatele căutării includ acum unelte avansate de filtrare. Aveți opțiunea de a filtra rezultatele după expeditor, etichetă, anexe, persoane, dosar și listă de discuții. Puteți filtra și folosind unealta de filtrat grafic după un interval de timp.

 • Căutare globală nouă cu autocompletare
  Când tastați în câmpul global de căutare, Thunderbird completează automat din agenda de contacte. Aveți opțiunea să căutați oriunde sau să filtrați după diferite părți ale unui email cum ar fi subiect sau expeditor.
Îmbunătățiri în interfața cu utilizatorul
 • Asistent nou de setare a contului de email

Noul asistent caută într-o bază de date cu setări de email de la cei mai populari furnizori pentru ca tot ce trebuie să furnizați să fie adresa de email numele și parola.

 • Bară de unelte redesenată

Bara de unelte a fost redesenată pentru a include căutarea globală. Butoane cum ar fi cele de răspuns, înaintat, șters sau marcare ca spam sunt acum parte a fiecărui mesaj. Puteți adăuga aceste butoane înapoi pe bară personalizând-o.

 • Mesaje email în file

Clicul dublu sau apăsarea tastei Enter pe un mesaj va deschide mesajul într-o filă nouă. Clicul mijlociu va deschide fila în fundal. Când închideți Thunderbird, filele vizibile vor fi salvate și restaurate la următoarea deschidere. Există și un meniu nou pentru file pe bara filelor care vă ajută să schimbați filele.

 • Dosare istețe

Panoul de dosare oferă un mod de a afișa dosare istețe care combină dosare speciale, cum ar fi Mesaje primite din mai multe conturi. Funcționalitatea este acum implicită.

 • O nouă vizualizare sumară a mesajelor

Selectând mai multe mesaje, veți vedea sumarul lor în panoul de mesaj.

 • Antetele coloanelor

Antetele coloanelor afișate și ordinea în care sunt afișate pot fi acum particularizate pentru fiecare dosar în parte.

 • Dosare inteligente

Panoul cu dosare oferă un mod „Dosare inteligente” care combină căsuțele de email speciale (exemplu: Inbox) din mai multe conturi.

 • Arhiva de mesaje

De acum puteți îndosaria mesajele primite sau cele din alte dosare în noul sistem de arhivare prezent în dosarul Arhive.

 • Gestionarul de activitate

Gestionarul de activitate înregistrează într-un singur loc toate interacțiunile între Thunderbird și furnizorul dumneavoastră de internet.

 • Noul gestionar de suplimente

Noul gestionar de suplimente este ușor de găsit (Unelte->Suplimente) și poate fi folosit pentru a găsi, descărca și instala suplimente Thunderbird printre care extensii, teme și plugin-uri. Rețineți că la momentul scrierii acestui articol puține extensii sunt compatibile cu acestă ediție beta pentru că dezvoltatorii trebuie să le actualizeze.

 • Agendă de contacte îmbunătățită

Dacă cineva este în agenda de contacte, acest lucru e indicat de o steluță pe care puteți face clic pentru a edita instant acel contact. Dacă cineva nu este în agendă, steluța este gri și puteți face clic pentru a adăuga persoana în agendă. Există un câmp nou cu data nașterii ce vă va ajuta să fiți la curent cu zilele de naștere ale prietenilor dumneavoastră. Puteți adăuga și o poză pentru contacte.

 • O integrare mai bună cu Gmail

O recunoaștere și integrare mai bună cu dosarele speciale din Gmail cum ar fi „E-mailuri trimise” și „Coș de gunoi” inclusiv pentru versiunile Gmail în altă limbă decât engleza. Thunderbird folosește acum dosarul „Toate mesajele” ca dosar de arhivare.

 • Pentru utilizatorii de Windows Vista, Thunderbird 3 este acum integrat cu rezultatele căutării din Vista. La prima pornire, Thunderbird vă va cere acordul de a-și instala sistemul de indexare în Windows Vista și puteți alege să vedeți mesajele din Thunderbird în rezultatele căutării Windows.
 • Pentru utilizatorii de Mac, Thunderbird 3 poate importa din Mail.app, să citească agenda de contacte din OS X și să folosească Growl pentru alerte de mesaje noi.
Îmbunătățiri în interfața cu utilizatorul
 • Sincronizarea dosarelor IMAP

Thunderbird va descărca mesajele IMAP în fundal pentru a permite o încărcare mai rapidă a mesajelor și un lucru mai eficient când sunteți offline. Această caracteristică poate fi activată în particular pentru fiecare dosar prin proprietățile dosarului sau pentru toate dosarele din Setările contului / Sincronizare și stocare.

Pentru o listă detaliată de reparații și îmbunătățiri, vedeți Rumbling Edge.

Descărcare și instalare
Cerințe sistem

Înainte de a instala, asigurați-vă că aveți un calculator care îndeplinește cerințele de sistem.

Rețineți că Thunderbird 3 Beta 4 nu mai suportă versiuni mai vechi de Windows 2000 (ex: Windows 95, 98, ME și NT) și de Mac OS X mai vechi de 10.4 Tiger. S-au schimbat și cerințele pentru Linux. Asigurați-vă că modul de compatibilitate pentru versiuni de Windows nesuportate este dezactivat pentru executabilul Thunderbird.

Descărcare Thunderbird 3 Beta 4

Mozilla Messaging oferă Thunderbird 3 Beta 4 pentru Windows, Linux și Mac OS X în mai multe limbi. Puteți obține ultima versiune beta de Thunderbird 3 aici.

Instalare Thunderbird 3 Beta 4

Rețineți că instalarea Thunderbird 3 Beta 4 ar putea suprascrie instalarea existentă de Thunderbird pe Linux. Deși pe Windows și Mac OS X va fi instalat în locuri diferite, totuși vă recomandăm să fiți atent la mesajele din timpul instalării. Oricare ar fi sistemul, nu veți pierde niciun mesaj sau agendă de contacte, dar unele extensii ar putea să nu mai funcționeze până când nu sunt actualizate pentru noua versiune de Thunderbird.

Utilizatorii sunt încurajați să instaleze Thunderbird 3 Beta 4 într-un alt dosar decât Thunderbird 2 (pe Windows prin alegerea instalării personalizate) și să facă o copie de siguranță a profilelor înainte de a testa Thunderbird 3 Beta 4.

Dezinstalare Thunderbird 3 Beta 4

Puteți dezinstala Thunderbird 3 Beta 4 pe Windows prin panoul de control din meniul Start, pe OS X eliminând aplicația Thunderbird iar pe Linux ștergând dosarul thunderbird.

Dezinstalarea Thunderbird 3 Beta 4 nu va șterge datele dumneavoastră. Datele sunt stocate în dosarul cu profile, care se află în funcție de sistemul de operare în:

Windows Vista Users\<UserName>\AppData\Roaming\Thunderbird
Windows 2000, XP, Server 2003 Documents and Settings\<UserName>\Application Data\Thunderbird
Mac OS X ~/Library/Thunderbird
Linux și sisteme Unix ~/.thunderbird

Orice versiune de Thunderbird instalată ulterior va continua să folosească datele din dosarul cu profile.

Extensii și teme

Extensiile instalate în versiuni anterioare de Thunderbird pot fi incompatibile sau să aibă nevoie de actualizări pentru a funcționa cu Thunderbird 3 Beta 4. Vă rugam să raportați problemele către persoanele care se ocupa de extensie.

Când instalați Thunderbird 3 Beta 4, toate extensiile și temele vor fi dezactivate până când Thunderbird 3 Beta 4 determină că a) sunt compatibile cu Thunderbird 3 Beta 4 sau b) există versiuni noi care sunt compatibile.

Probleme cunoscute

Această listă conține câteva dintre problemele cunoscute în Thunderbird 3 Beta 4. Vă rugăm să o citiți înainte de raporta defecte.

Toate sistemele
 • Dacă ați folosit anterior o parolă generală, vi se va cere să introduceți parola generală prima dată când porniți Thunderbird. (Bug 338549)
 • Parolele sunt stocate în alt loc. Dacă reveniți la o versiune anterioară de Thunderbird sau schimbați între Beta 4 și o versiune mai veche, parolele nu vor fi actualizate.
 • Dacă folosind SSL sau TLS certificatul oferit de server este semnat de el însuși, expirat sau are un domeniu care nu se potrivește cu domeniul serverului, va fi afișat un dialog în care veți fi întrebat dacă Thunderbird ar trebui să creeze o excepție permanentă pentru acest certificat. Acest lucru se întâmplă doar dacă eroarea este înțeleasă.
 • Dacă o persoană are două adrese de email în agenda de contacte, se va afișa doar o adresă de email la autocompletare, când redactați un mesaj nou. (Bug 447927)
 • Coloanele extinse din panoul cu dosare au fost eliminate în Beta 1. Există un supliment care restaurează funcționalitatea.
 • Vizualizarea compactă a antetului a fost eliminată în Beta 4 (Bug 480623); vedeți această postare de blog pentru detalii.
 • Asigurați-vă că extensiile provin de pe servere cu protocolul HTTPS sau sunt semnate digital, altfel instalarea va eșua.
Microsoft Windows
 • Scurtătura de taste pentru „Marchează tot ca citit” s-a schimbat din Ctrl+Shift+C în Shift+C.
Întrebări frecvente
 1. Cum pot ajuta? Avem nevoie de cât mai multă reacție din partea dezvoltatorilor și a comunității care testează pentru a face Thunderbird un produs și mai bun decât este. Reacții generale se pot trimite prin formularul de reacții. Vă rugăm să citiți aceste rânduri și instrucțiunile de raportare a defectelor înainte de a raporta defecte în Bugzilla.
 2. Unde pot discuta despre funcționalitățile sau defectele din Thunderbird 3 Beta 4? Dacă doriți să discutați despre funcționalitățile noi sau să obțineți ajutor, vă sugerăm forumurile MozillaZine (în engleză). Puteți posta întrebări și în grupul de discuții „mozilla.support.thunderbird”, disponibil pe serverul Mozilla news server sau pe web folosind Google Groups. Este disponibil și ca listă de discuții prin email. Vă rugăm să citiți Mozilla Forum Etiquette page înainte de a posta.
 3. De unde pot obține extensii și teme (suplimente)? Puteți descărca extensii și teme de pe Suplimente Thunderbird. Rețineți că fiind o versiune preliminară, multe suplimente nu vor fi compatibile până când dezvoltatorii lor oferă actualizări.
 4. Cine face Thunderbird 3 Beta 4? Multe persoane! Mozilla Messaging este organizația care îl produce, dar este rezultatul colaborării dintre sute de oameni din toată lumea.
 5. Unde e codul sursă pentru Thunderbird 3 Beta 4? Puteți descărca o arhivă cu codul sursă pentru Thunderbird 3 Beta 4 de aici. Ultimul cod aflat în dezvoltare poate fi obținut prin Mercurial. Pentru mai multe detalii despre codul sursă, vedeți pagina informațională comm-central. Vă rugăm să urmați instrucțiunile de compilare.

Următoarele legături conțin informații utile despre Thunderbird 3 Beta 4:

Ți-a plăcut? Partajează acest articol

Momentan nu sunt comentarii

android ceata Comunitate concurs contribuie Contribuții download Evenimente Firefox Firefox OS html5 lansare Lansări Mozilla Mozilla România Personas Review Testday Thunderbird Știri